Värmepumpar Malmö

Vi hjälper dig att hålla värmen inomhus

Kan man använda värmepump som luftkonditionering?

Att använda en värmepump är att effektivt sätt att värma upp sitt hus; en uppvärmning som dessutom är grön då man använder sig av jordens egna resurser och där man som husägare skapar ett kretslopp. Detta oavsett om man har en värmepump avsedd för bergvärme, sjövärme, jordvärme eller luftvärme.

"En värmepump för exempelvis luft-luftvärme går att reglera och ställa in på kyla. Det innebär att den fungerar precis som luftkonditionering och ger dig välbehövlig svalka under det hetaste sommarmånaderna. Du bör dock vara medveten om att det inte är gratis. Räkna med några hundralappar extra under de månader du använder värmepumpen för svalka."

En annan positiv aspekt är att man skapar sig bättre ekonomi och gör sig oberoende av omvärldens priser. Detta primärt sett till olja och priserna för sådan uppvärmning som kan komma att pendla rejält och skapa en osäkerhet varje gång man synar en räkning lite närmare. Det vi ska titta närmare på här gäller motsatsen till uppvärmning. Fungerar en värmepump även under sommaren då man vill ha lite svalare inomhus och kan man använda den som luftkonditionering? Självklart!

Värme på vintern - svalka under sommaren

Tyvärr dras värmepumpar med lite sämre rykte då det kommer till att använda dem för kyla och svalka. Viss substans finns i detta också; åtminstone om man ser tillbaka lite i tiden. Förr var det nämligen dyrt att ställa om en värmepump och använda den som luftkonditionering.

Så är det inte idag. Dagens moderna värmepumpar drar mindre energi, är snålare och mer skonsam mot plånboken. Räkna med att lägga några hundralappar extra under sommaren, mer än så skiljer det inte.

Några tips för att maximera effekten

Det första steget är att hitta rätt värmepump. Här kan du med fördel gå upp några kronor i pris och välja en pump från en erkänd leverantör. Det säger vi inte av egen vinning, vi säger det av den enkla anledningen att dessa är bättre och att de på sikt kommer att tjäna pengar åt dig.

Ett exempel på hur en modernare värmepump kan spara pengar handlar om fjärrstyrning. Vad sägs om att sitta i bilen en kokhet sommardag på väg hem och ta fram telefonen, trycka på en ikon och genom detta kunna reglera din inomhustemperatur så att du möts av en svalt hem? Detta är möjligt att göra och det fungerar såväl vinter- som sommartid. Då du åker till jobbet så kan du göra samma sak, men tvärtom och låta din värmepump gå ner i prestanda och effekt; något som i sin tur sparar dig pengar.

För att få ett svalt rum och med maximal effekt utan något onödigt spill så är det att rekommenderas att du har stängda dörrar till det rum du vill kyla - exempelvis sovrummet.

En annan viktig sak gällande val av värmepump och varför du ska välja produkter från erkända aktörer handlar om serviceavtal och garanti. Köper du en luft-luftvärmepump och använder den även för kylning så krävs det en mer regelbunden service. Du får ofta bättre villkor gällande service av större märken.

Kvalitativa luftvärmepumpar för en behaglig imomhusmiljö28 Sep 2018