Värmepumpar Malmö

Vi hjälper dig att hålla värmen inomhus

Service | Så servar du en luftvärmepump

En luftvärmepump är lättskött, men för att den ska fungera och hålla länge så finns det en del underhållsåtgärder som man bör gemomföra regelbundet.

Luftvärmepumpen blir en allt populärare metod att värma upp hus med och denna trend ser inte ut att minska. Men hur tar man hand om luftvärmepumpen, hur servar man den för att den ska hålla så länge som möjligt? Här går vi igenom några tips hur man servar en luftvärmepump.

Livslängden för en luftvärmepump är runt 20 år, men hur länger den håller beror förstås mycket på hur hårt den får arbeta. Under vintern ökar belastningen mycket på pumpen, inte minst i vårt kalla nordiska klimat. Under ett kallt år slits värmepumpen ofta mer än under år med milda vintrar. Livslängden är således jämförbar med en markvärmepump. Skillnaden är att totalkostnaden blir densamma när du köper ny luftvärmepump.

Inga stora krav på underhåll

Tillbaka till servicen. Den bästa nyheten först: en luftvärmepump kräver inte särskilt mycket underhåll, så det är inget jättejobb att hålla den i form. Men det finns några saker som kan vara fördelaktiga att göra mellan servicetillfällena.

Inomhusdelen av en pump kan man göra en hel del serviceåtgärder med. Lamellerna kan få en beläggning av damm, fett och partiklar. Därför bör man rengöra filtret regelbundet. Dammsug en gång i månaden så håller du luftvärmepumpen i form. Du kan även använda rengöringsspray för att bort fett och sot, men gör det försiktigt så att inte någon elektronik skadas av fukten.

Ibland kan man även behöva byta ut filtret, inte minst för att undvika astma, allergier och andra problem som kan uppstå på grund av dålig luft. Vi rekommenderar filterrengöring en eller två gånger per år, beroende på hur känslig du är. Särskilt bra kan det vara att byta ut filtret direkt efter pollensäsongen, alltså någon gång i september. Det är även viktigt att köpa rätt filter så att det verkligen passar till just din luftvärmepump. Finmaskiga filter är effektiva, men också ganska dyra. ¨

Dammtorka utomhusdelen försiktigt

Man bör även dammtorka inomhusdelen åtminstone varannan vecka för att få bort den ytliga smutsen. Detta är speciellt viktigt om man har heltäckningsmattor eller liknande dammsamlande saker, för med sådana ökar mängden kvalster. Dammsugare bör ej användas för detta.

Den del av luftvärmepumpen som sitter på utsidan av huset måste också tas om hand. Man torkar av plast- och plåtdelar med en fuktig trasa, se bara till att vara varsam med lamellerna på baksidan av pumpen. Lamellerna kan man borsta av med en mjuk borste, kan vara bra om det har fastnat pollen och andra partiklar. Man bör även ta bort löv och snö som eventuellt har fastnat, om man inte har monterat ett skydd förstås. Insidan av utedelen bör man inte rengöra själv, anlita professionell personal för detta.

Kvalitativa luftvärmepumpar för en behaglig imomhusmiljö
20 Oct 2018