Så väljer du rätt värmepump

Om du funderar på att byta till eller komplettera ditt värmesystem med en värmepump finns det ett flertal frågor som du säkert ställer dig. Här ger vi några råd som hjälper dig att välja rätt värmepump.

"Marknaden är full med värmepumpar från olika märken, av olika typ och med olika klassning gällande effektivitet, olika prisklass med mera. För att du ska hitta rätt värmepump för just dig gäller det att du är säker på vilka kriterier som är viktigast för dig."

Är det viktigare att värmepumpen har ett lågt inköpspris eller är det viktigare att den totala driftskostnaden blir låg till exempel? Det är lätt att stirra sig blind på prislappen där man egentligen bör göra en beräkning över värmepumpens hela livstid. Ofta lönar det sig att investera i en lite dyrare pump med en lägre energiförbrukning och ett mindre behov av underhåll och reparationer än att köpa en billig som i längden kräver fler åtgärder och kanske drar mer ström.

Vilken värmepump är tystast?

En tyst värmepump står förstås på de flestas önskelist. Det kan vara störande med ett konstant surrande i bakgrunden, men de flesta pumpar är relativt tysta idag. Därför bör inte detta vara ditt främsta kriterium när du väljer en pump. Placeringen av pumpen kan också göra att den känns mer eller mindre störande. Om den sitter nära ett rum där du ofta vistas märks den troligtvis mer än om du förlägger den till hallen eller köket där det ändå förekommer andra ljud.

Står valet mellan två värmepumpar med i övrigt liknande egenskaper kan det dock vara bra att titta på vilken av dem som är tystast. Detta brukar anges i specifikationerna. En skillnad på bara ett par decibel gör mycket för hur högljudd pumpen kommer att kännas.

Vilken värmepump är effektivast?

Det här är en fråga som är lite knepig att svara på då det beror lite på hur man jämför. En bergvärmepump är i regel effektivare än en luft-luft-pump, men riktigt så enkelt är det ändå inte. Att direkt svara på vilken pump som är effektivast på marknaden går alltså inte.

Om du tittar i en specifik kategori så kan du givetvis jämföra värmepumpars effektivititet genom att titta på energiförbrukningen. Dock så måste du se till att de värmepumpar som du tittar på har tillräcklig kapacitet för din bostads storlek för att jämförelsen ska bli rätt. Ett rakt svar på vilken värmepump som är effektivast går alltså inte att få bara genom att titta i en enkel tabell.

Det finns en del jämförelsetjänster där man kan fylla i specifika kriterier för att sedan kunna jämföra olika pumpar. Det kan göra valet aningen enklare. Bäst är dock att ta hjälp från det företag som du tänker anlita för installationen. Många är återförsäljare för ett flertal märken för att kunna erbjuda värmepumpar som passar perfekt för respektive kund.

Vilken värmepump är bäst i test?

Det är lite samma sak med denna fråga. Testerna som utförs görs utifrån specifika kriterier och kanske inte passar för de förhållanden som råder i just ditt hem. Men visst kan det gå att få en indikation på vilka märken som är bra och inte genom att läsa tester.

Försäkringsbolag, konsumentorganisationer med flera genomför årligen tester av värmepumpar som kan vara värda att ta en titt på innan du ger dig ut på jakt efter en passande värmepump.

Kvalitativa luftvärmepumpar för en behaglig imomhusmiljö
7 Mar 2018