När ska man sätta på värmen?

När ska man egentligen sätta på värmen? Sommaren är snart över för den här gången och det börjar bli dags att se över de saker och inventarier vi använder under vintern. Glöm inte värmepumpen. Det är - trots allt - en väldigt väsentlig del i ditt hus och därför så bör du också se till att den, så att säga, är i stridbart skick. Vårt råd är att du mjukstartar din värmepump och ser till att allting fungerar som den ska.

"Mjukstarta din värmepump redan nu och se att allting fungerar. Sätter du igång den då det börjar bli kallt så kan det komma en del obehagliga överraskningar. Vad händer om din värmepump inte fungerar - finns det tid för service, går den att laga eller måste ni investera i en ny? Säkerställ funktionen på ett tidigt stadie."

Följ våra råd för en behagligare start på vintern.

Det kan innebära en ekonomisk katastrof att starta en värmepump efter en lång sommar. Speciellt om det handlar om en äldre modell som varit avslagen. Därför bör man alltid mjukstarta och se över att den fungerar i ett lite lugnare tempo.

Skulle någonting vara fel så har ni gott om tid att boka service, reparera eller eventuellt beställa en ny värmepump och få denna installerad lagom till att Kung Bore dyker upp.

Tips för hur du går tillväga

  1. Börja med att rengöra den del av värmepumpen som är utomhus (detta gäller alltså en luft-luftvärmepump). Ta en fuktad trasa och torka av pumpen.

  2. Rengör pumpen invändigt: Ta en ficklampa och lys in i värmepumpen. Ta bort den smuts du kommer åt. Finns det stora lager av smuts, damm och fett så bör du kontakta sakkunnig för en bättre, mer grundlig rengöring. Slå alltid av strömmen innan!

  3. Dammsug luftfiltret: Öppna luckan och plocka ut filtren. Dammsug i luckan och dammsug därefter filtren. Är dessa flera år och ser väldigt slitna ut så kommer de att ge en sämre effekt - även om du rengör dem. Där bör du överväga att köpa nya.

  4. Starta värmepumpen: Här ska du vara en gentleman mot din värmepump. Starta den och låt den gå på lägre varv än brukligt under några timmar. Prova sedan att successivt höja prestandan och se hur din värmepump reagerar på detta. Använd din näsa och känn efter om det luktar unket. Är så fallet så kan det indikera att din värmepump är angripen av mögel. Finns det mögel i din värmepump så rekommenderas en genomgående service direkt.

Det här kan du göra även om det är plusgrader ute. Ta någon helgdag under hösten och vig denna åt att få ordning på din värmepump. Det har du igen under vintern. Har du inte tid? Det går alltid att anlita oss för service.

Kvalitativa luftvärmepumpar för en behaglig imomhusmiljö
15 Aug 2018